2014. április 18., péntek

Kihívás! 500 kg termés az első teljes évben - Vajon sikerül?

Sziasztok!


Ez az első teljes évünk, és egy szép kerek számot: 500kg betakarított termést tűztünk ki célul.

Miért pont 500?

-Tavaly néhány négyzetméteren kb. 50 kg termésünk volt. Idén gondoltunk egy nagyot, mi lenne, ha megtízszereznénk? S megmutatnánk, hogy Te is képes vagy rá!

-Szeretnénk,ha év végére már legalább 500 - an osztanánk meg egymással tapasztalatainkat.

Mekkora a művelt terület?

Ha mindent egybevetünk nem haladja meg a 40-45 m2-t. Van 8 db magaságyásunk, két termődombunk, illetve egy régi ruhaszárító és egy kis meggyfa alatt kialakított terület. A köztes részeken fű van, amit jelenleg rendszeresen vágunk. Ebbe nem számítva van egy kb. 30m2 es kísérleti krumpliföld. Illetve a bogyósok közé ültettük a nyári tökféléket, de azok által elfoglalt helyet is beleszámítottuk a 40-45 m2 be. Tehát cél, hogy kis helyen is, több hullámban sokat termeljünk. Ha idén még nem is lesz világrekord, de bebizonyítjuk, hogy igenis mindenki asztalán lehet friss és vegyszerektől mentes zöldség.

És mégis hogyan???


Ami már megvolt:

Van 3 termő örökölt fánk, ennyi csalás történt. Az előző lakók még nem sejtették, hogy miféle csoda rejtőzik a négyszögletes portán, így nem színezték ki alaposan, nem láttak annyi élettől duzzadó fajtát. Ezért van, hogy mindössze 1 cseresznye, 1 meggy, és egy szilvafa volt az udvarban. A felsorolás sorrendje megegyezik hozamuk és koruk sorrendjével is.

A vén cseresznye (ránézésre Germersdorfi) igazi öreganyó, odvas,kérge nagy darabokban hiányzik, s ezernyi sebből vérzik már. S bár pótlására tőle nem messze már elültettük az új fát, azért igyekszik utolsó éveit is szép terméssel zárni.

Az ifjú titánok közül egy elég rossz helyre ültetett (alig 1,5 méterre a telekhatártól) meggytől (talán meteor korai) várjuk a csodát. Amennyi virágot bontott..rekord termés lesz.

A korábbi tulajok által csak "pálinka fának" titulált szilva (vad növekmény) picit visszafogottabb arcát mutatta, de kóstoló lesz belőle.

Amit ültettünk (fás szárúak):

Soványka magoncként, minden tavaly ősszel ültetett fa (barackok, almák, körték, meggy, cseresznye) levélbe, egyik-másik virágba borult. A kiválasztás több szűrőn keresztül történt, a fő cél a kevés munkával és vegyszerek nélkül fenntartható fajták ültetése volt. Egy későbbi bejegyzésben részletesen írok majd róluk.

Elültettük a tervezett bogyós bokrok kb. felét is: köszmétét, jostát, többféle ribizlit, málnát, fekete szedret. Ezek egy részén már fejlődnek az első gyümölcsök, míg a tavasszal ültetettektől majd csak jövő re várunk termést. Ősszel mindenképpen pótoljuk a még hiányzó berkenyét, homoktövist és áfonyát.

Lágy szárúak:

Tavasszal a friss zöldségek élveznek előnyt: hagymák, retkek, saláták lassan szedhető állapotba kerülnek.

Hamarosan ültetjük a tökféléket, dinnyéket, uborkát, babot...

Beindult a fűszerkert is..többféle mentaerdő, citromfű ligetek..éledező kakukkfű, magára találó rozmaring..s lassan kikerülnek a bazsalikomok és egyéb palántaként nevelkedő kis társaik.

Majd jönnek a palántások, szépen cseperednek már a padlizsánok, paradicsomok, paprikák, karalábék...

Vetünk még kukoricát és van jó pár tő földieper...

Tojáshozam

Jaaa és ne feledkezzünk meg a 3 gráciáról, akik szorgalmasan készítik a tojáskákat nap, mint nap.





Az eredményekről rendszeresen tudósítunk. Az állás jelenleg 2014.04.18-ig: 

7,7 kg tojás

Ez a terv nagy vonalakban, szerinted vállalható? Tippelj végül hány kg termést szüretelünk le valójában!

Kövess minket a Facebookon!


1 megjegyzés:

  1. Mi ősi Gyümölcsfákat tervezünk ültetni. Az Őrségben van egy ember aki erre tette fel az életét, hogy ezeket megmentse. Ismeritek a tündérkert projektet?
    http://magyarkonyhaonline.hu/magyar-izek/oshonos-gyumolcsfajtak
    http://barnaesfiai.hu/

    VálaszTörlés

Szólj hozzá! Neked milyen tapasztalatod van a témában?